Selasa, 2 Februari 2016

LAUK PAUK : AYAM RENDANG


Resepi : Ayam Rendang Superbb

Bahan yang diperlukan :

Bahan A:
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit (disiat)
- 2 keping asam gelugor 
 - 2 sudu besar gula melaka yg di racik 
- Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
- 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering @ 3 sudu besar cili kisar
- 15 biji cili api


Cara memasak :

 1) Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
2) Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
3) Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
4) Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
5) Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat untuk dijamu selera.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan