Selasa, 2 Februari 2016

PENCUCI MULUT : KEREPEK KETAM


Resepi : Kerepek Ketam Ranggup dan nyum nyum

Bahan-bahan :

- 2 bungkus isi ketam (stick crab)
- 1 sdk serbuk cukup rasa
- 1/2 sdk serbuk lada putih dan lada hitam
- 3 tangkai daun kari
- Minyak masak

Cara-caranya : 

1) Isi ketam itu direndam kejap di dalam air untuk keluarkan dari plastiknya.
2) Tuskan isi ketam dan carik-carik @ picit-picit hingga halus.
3) Dan siap carik-carik isi ketam tadi, campurkan bersama bahan-bahan tadi serbuk cukup rasa, lada putih dan lada hitam, dan daun kari, gaulkan bagi rata.
4) Boleh jemur sekejap kalau hari panas, kalau tak jemur pun tak apa.
5) Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan ranggup.
6) Keringkan minyak dan simpan di dalam tempat yang kedap udara.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan