Ahad, 12 Jun 2016

AYAM MASAK BALI



Resepi : Ayam masak bali

BAHAN - BAHANNYA :

- 1/2 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
- 1 sudu teh penuh kunyit serbuk*
- sedikit garam (*disatukan, gaul rata dan perap sekejap)
- 6 batang serai, diketuk
- 4 pelepah daun kari
- 1 sudu besar kicap lemak manis 
- 1/3 cawan cili kisar
- 1 sudu besar rata gula (atau secukup rasa)
- Garam secukup rasa
- 1/2 cawan air

BAHAN - BAHAN KISAR HALUS :
- 4 biji bawang besar
- 8 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci belacan (ta ade pun ta apa)

CARA MEMBUATNYA :
1.  Goreng ayam tadi hingga hingga masak, tapi jangan sampai garing, cuma embal2 saja atau separuh masak ye.

2.  Dalam kuali yang sama, cedok keluarkan minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/4 cawan
minyak. Tumis serai hingga harum, masukkan daun kari dan masak sekejap. Tambah bahan2 kisar halus dan cili kisar. Kacau rata, masak hingga garing dan naik minyak.

3.  Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah ayam, gaul rata dan tuang air. Masak hingga pekat. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan kicap lemak manis, gaul rata dan masak sekejap sehingga kering-kering basah . Kemudian tutup api dan siap untuk di hidang.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan