Ahad, 12 Jun 2016

SPAGHETTI AGLIO OLIO SEAFOOD



Resepi : Spaghetti Aglio Olio Seafood

Bahan :
- 500 gm spaghetti
- Seafood (udang,sotong dan kepah,lala)
- Minyak zaitun @ minyak masak
- 3 ulas bawang putih dihiris-saya cincang halus
- 2 labu bawang besar dipotong dadu-saya tambah
- 3 sdb chili flakes
- 3 sdb oregano flakes
- 3 sdb parsley flakes
- 1 sk lada hitam-tumbuk halus
- 1 sk garam-ikut citarasa masing2
- 1 kiub pati ayam
- 3 biji cili padi @ 1 biji cili bagala (dipotong)

Cara-cara:
1. Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan.Dalam periuk lain,rebus seafood hingga hampir masak dan toskan.Jangan buang air rebusan seafood ini.
2. Panaskan minyak zaitun/masak,tumis bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan.Jangan sampai hangit.Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
3. Masukkan oregano,parsley dan chili flakes,lada hitam,cili padi, garam dan kiub pati ayam.
4. Masukkan spaghetti dan seafood.Rasakan masinnya....jika kurang masin tambahkan garam.Kacau hingga sekata.
5. Siap untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan