Ahad, 12 Jun 2016

SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH PAHANG



Resepi : Sambal hitam belimbing buluh Pahang

BAHAN-BAHANNYA :
- 1/2 cawan belimbing buluh rebus
- 1/2 cawan cili padi (nak pedas tambah lagi cili)
- 2 cawan ikan bilis yang telah dibersihkan, rendam 10 minit, tos dan perah
- 6 ulas bawang merah (4 biji ditumbuk, 2 biji dihiris)
- 5 sudu besar kicap manis (atau secukup rasa)
- 1 1/2 sudu besar kicap pekat
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 cawan minyak masak

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK BELIMBING REBUS :
- Cuci belimbing buluh dalam 30 biji atau lebis sikit. Masukkan ke dalam periuk, kalau dapat guna periuk yang buruk, JANGAN letak air. Masak dengan api perlahan hingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri, nak cepat, masa masak tu, tutup periuk sekejap, nanti ia akan berwap dan cepat berair. - - - Kemudian kacau dan kecilkan api pada tahap minimum, masak hingga belimbing kecut dan jusnya kering. Makan masa kurang lebih 4 jam, hingga belimbing kecut. Pastikan anda kacau setiap 1 - 2 minit sekali hingga ia bertukar menjadi gelap seakan2 asam jawa. Matikan api, alih dan sejukkan. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.

BAHAN SAMBAL :
- Tumbuk cilipadi hingga lumat, tumbuk 4 ulas bawang merah dan ikan bilis hingga lumat, tapi jangan halus sangat. Tumbuk juga 1/2 cawan belimbing buluh rebus tadi, sama juga tumbuk bagi dia hancur2 saja. Ketepikan.

SAMBAL HITAM PAHANG : 
- Panaskan 1 cawan minyak dalam kuali, tumis bawang hiris hingga harum, masukkan semua bahan2 tumbuk sekali gus (cili padi, bawang merah, ikan bilis dan belimbing rebus), kacau rata dan tumis hingga bahan2 tadi nampak garing, masak dengan api sederhana. 
- Tambah kicap manis, kicap pekat, garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga sambal menjadi kering sedikit (seakan2 serunding). - Kemudian ketepikan kuali dan biar minyaknya kering. Angkat dan sejukkan, jika buat dalam kuantiti yang banyak, anda boleh simpan dalam botol. Selamat mencuba . Boleh di bawa untuk travel

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan