Isnin, 13 Jun 2016

PUDING CENDOL



Resepi : Puding Cendol

Bahan-bahan:

*Lapisan bawah:
- 500 ml air
- 180 gm gula pasir
- 300 ml santan pekat
- 10 gm agar-agar serbuk
- 500 gm cendol
- Sedikit garam

*Lapisan atas:
- 500 ml air
- 200 gm gula merah 
- 300 ml santan pekat
- 10 g agar-agar serbuk
- 1 biji kuning telur
- sedikit garam

Cara-cara penyediaannya :

*Lapisan bawah

1.Masakkan air,agar-agar dan gula sehingga mendidih.
2.Masukkan santan dan garam.Biarkan mendidih sedikit.
3.Masukkan cendol,kacau sedikit,angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
*Tips-untuk acuan,basahkan dengan sedikit air.Lapikkan dengan bekas plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah dikeluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

*Lapisan atas:

1.Masakkan gula merah dengan sedikit air (daripada 500 ml dalam resipi ya) sehingga gula hancur.Tapiskan air gula.
2.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar. Masak sehingga mendidih.
3.Kocok kuning telur didalam santan.Tuangkan santan ke dalam adunan.Masukkan garam,biar mendidih sekejap.Padamkan api.

**Tips:

1.Sebelum tuang adunan atas,pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garfu di serata adunan.
2.Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan di bahagian tepi loyang.Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan