Khamis, 16 Jun 2016

KUIH KASWI



Resepi : Kuih Kaswi 

Bahannya : 

- 2 cawan tepung gandum 
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung 
- 1 sudu kecil kapur kueh (penambahan) 
- Kelapa parut ( yang muda) 
- Sedikit garam
Bahan Sirap :
- 5 cawan air (daun pandan *tambahan)
- 1 cawan gula merah 
- 1 cawan gula pasir

cara penyedian : 

- Panaskan kukusan 
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. (lapiskan dengan plastik agar senang nak keluarkan 
- Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
- Masakkan sehingga masak 30 minit @ 45 minit
- Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik. 
- Kelapa muda digaulkan dengan sedikit garam. 
- Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

Tips : 
* jika nak kelapa itu tahan lama, kukuskan sebentar.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan