Resepi : Kuih Kaswi
Bahannya :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
- 1 sudu kecil kapur kueh (penambahan)
- Kelapa parut ( yang muda)
- Sedikit garam
Bahan Sirap :
- 5 cawan air (daun pandan *tambahan)
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
cara penyedian :
- Panaskan kukusan
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. (lapiskan dengan plastik agar senang nak keluarkan
- Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
- Masakkan sehingga masak 30 minit @ 45 minit
- Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
- Kelapa muda digaulkan dengan sedikit garam.
- Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Tips :
* jika nak kelapa itu tahan lama, kukuskan sebentar.
SELAMAT MENCUBA DARI MKDM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan