RESEPI - KUIH KOSUI/KASWI
Bahan-bahannya:
(A)
1. Tepung gandum - 1 setengah cawan
2. Tepung jagung/sagu - Setengah cawan
3. Gula merah - 2 cawan
4. Garam halus - Suku camca kecil
5. Air - 4-5 cawan atau secukupnya (ikut lembut)
6. Kapur makan (bancuh dengan sedikit air) ~ Suku camca teh
B)
1. Garam halus - Secukupnya
2. Kelapa muda - diparut (putih sahaja) untuk hiasan dan penambah rasa
Cara membuatnya:
1- Campurkan kesemua bahan (A) ke dalam bekas kecuali air dan kapur.
2- Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan hingga sebati dengan pemukul telur. Masukkan air kapur, kacau lagi.
3- Tapiskan bancuhan tadi ke dalam jug plastik supaya mudah untuk dituang ke dalam acuan (kecil).
4- Tuang bancuhan ke dalam acuan kecil yang telah disapukan sedikit minyak.
5- Kukus selama 15-20 minit. Sebaik sahaja dikeluarkan dari pengukus, segera tuangkan lebihan air dari atas kuih sekiranya ada.
6- Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.
7- Hidangkan bersama bahan (B) (yang telah digaul rata) mengikut cara anda.
SELAMAT MENCUBA DARI MKDM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan