Isnin, 13 Jun 2016

VADAI 1 MALAYSIA



Resepi: Vadai 1 malaysia

BAHAN-BAHAN:

- 250 gm. kacang dal (Basuh dan Rendam selama 4 jam atau lebih). Selepas tempoh rendam, kisar sedikit dan toskan dalam penapis. 
*Nota: sebelum kisar keseluruhan kacang dal , ambil dua sudu besar dan simpan.
- 2 tangkai cili kering dihiris halus.
- 1 labu bawang merah (dipotong dadu halus atau boleh hiris halus)
- 1 sudu kecil biji jintan manis.
- 6-8 helai daun kari dicincang.
- 1/2 sudu kecil garam masala (kalau ada, garam biasa pun boleh)
- 1/2 inci halia dicincang halus.
- Minyak untuk goreng.

CARA-CARA:

1. Masukkan kacang dal yang telah rendam itu dalam mesin kisar(blender). Kisar kacang dal di tambah air sedikit demi sedikt semasa kisaran. Biar hasil kisaran anda halus sedikit. Asingkan hasil kisaran dalam satu bekas penapis untuk tos airnya.
2. Bila hasil tos anda agak dintara kering dan basah, masukkan daun kari, bawang , biji jintan manis, hirisan cili kering dan garam masala, halia cincang dan garam dalam sebuah bekas. Gaul rata secara ambil setapak tangan hasil kisaran tepukan kepada hasil kisaran yang terdapat dalam bekas. Ia sebenarnya cara masukkan udara dalam adunan bagi hasil vadai anda gebu dan lembut. Masukkan kacang dal yang telah diasingkan tanpa kisar. Adunkan sama rata.
3. Ambil hasil pes campuran dan jadikan bulat dan leperkan di atas tapak tangan anda. Tentukan guna sarung tangan plastik dan basah sedkit dengan permukaan sarung tangan anda supaya pes kisaran tidak melekat di tapak tangan. 
*Nota: Kalau anda tidak berpengalaman atau mahir, gunakan sudip yang telah rendam minyak dalam kuali. Letakan sudip ditepi gerigi minyak tolak masuk adunan itu dalam minyak panas dengan bantuan sudip satu lagi atau sudu).
4. Panaskan dan tentukan minyak gorengan boleh tengelami “vadai” yang akan gorengan. Dalam gorengan vadai ini minyak perlu cukup panas sebelum mulakan gorengan. Mulakan gorengan dengan api dapur yang sederhana. Kalau minyak tak cukup panas vadei anda akan bertaburan dalam minyak. Kalau api dapur atau minyak terlalu panas anda boleh kecil api dapaur untuk vadai masak sempurna.
5. Jangan goreng terlalu banyak kuanti dalam kuali kerana Ia akan menurunkan suhu minyak gorengan. Goreng 4 atau lima, dan tentukan ia tidak bertindih di antara satu sama lain. Suhu minyak perlu dijaga sentiasa jika tidak vadai anda bertabur dalam kuali atau pun hangus sebelum masak. Masa gorengan selalunya 5-6 minit vadai anda cukup masak dan garing. Vadai yang masak biasanya akan terapong naik ke atas dan bueh-bueh semakin kurangan melalui vadai.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM



Tiada ulasan:

Catat Ulasan