Isnin, 8 Julai 2019

PAI TEE





RESEPI PAI TEE 

BAHAN-BAHAN KULIT PAI TEE :

- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung 
- 1 biji telur
- Sedikit air kapur
- Garam secukupnya
- Minyak masak untuk memasak

CARA-CARANYA :


- Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali minyak masak.
- gaulkan semuanya, jangan terlalu pekat dan cair (sedang-sedang sahaja)
- Panaskan minyak masak sehingga panas.
- Rendamkan acuan pai tee di dalam minyak panas, tunggu dalam beberapa saat. 
- Angkat acuan tadi dan celupkan di dalam tepung yang telah digaulkan.
- Rendam semula acuan tadi dan tunggu sehingga tepung berpisah dari acuan
- tunggu warna kekuningan dan boleh angkat.
- Ulang balik sehingga habis tepung tersebut.

BAHAN-BAHAN INTI : 


- 1 Biji lobak Merah (potong memanjang)
- 1/2 Biji sengkuang (potong memanjang)
- 5 Batang Kacang panjang ( potong kecil-kecil)
- 1 biji bawang merah (hiris)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1/2 kuib ayam 
- sedikit garam 
- secukup rasa 
- sedikit minyak masak

CARA-CARANYA :

- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan Lobak merah, sengkuang dan kacang panjang masak sehingga layu. 
- Masukkan kiub ayam, garam dan secukup rasa.

*Jika suka ranggup, masak di atas api sebentar sahaja. 


BAHAN-BAHAN KUAH CILI :



- 5 batang cili merah **
- 5 ulas bawang putih  **
- 1cm halia **
- 1/2 kiub ayam
- 8 sudu sos cili
- Garam dan secukup rasa

CARA-CARANYA :

- Kisar bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus.
- masakkan bahan yang kisar tadi, kemudian letak kiub ayam, sos cili, garam dan secukup rasa.
- Jika sos terlalu pekat, letakkan sedikir air.
- Masak sehingga sebati.


SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan