Sabtu, 16 Januari 2016

LAUK PAUK : ASAM LAKSA PENENG


Resepi : Asam Laksa Penang

Bahan-bahan : (4 orang makan )

- 500gm laksa basah *direndam dalam air panas sebentar
- 1 biji timun dihiris panjang2
- 3 biji telur rebus *potong 4@2 setiap satu
- 4 biji limau kasturi *potong 2
- 1 bawang besar dimayang

Bahan-bahan untuk kuah:
- *4 ekor ikan kembung @ sardin (dibersihkan dan direbus)
- *8 keping asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- 1/2 bunga kantan

Bahan kisar :-
- 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
- 2.5cm belacan
- 1 biji bawang besar
- garam secukup rasa

Cara-cara penyediaannya :

1. Ikan perlu direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya jangan dibuang, simpan untuk membuat kuah nanti.
2. Isi ikan dikisar.
3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

* bahan Tambahan:
Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan