Sabtu, 16 Januari 2016

LAUK PAUK : SAMBAL TUMIS UDANG PETAI


Resepi : Sambal Tumis Udang Petai.

Bahan bahan yang diperlukan :

- 10 ekor udang 
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 senduk cili kisar (Kalau nk pedas tambah lagi cili)
- 1 sudu besar gula
- Garam
- Air asam jawa

Cara cara:

1. Panaskan minyak dan goreng udang seketika. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis pula bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar sehinggalah cili benar-benar garing dengan menggunakan api perlahan.
3. Setelah garing, masukkan gula terlebih dahulu. Ianya akan menjadikan sambal berwarna merah cantik. Kacau rata, barulah dimasukkan petai, air asam jawa dan garam.
4. Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng dan kacau rata. Sesuaikan rasa dan tutup api. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang dimayang bulat dan kacau sehingga agak layu sebelum ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM



Tiada ulasan:

Catat Ulasan