Ahad, 17 Januari 2016

LAUK PAUK : DAGING MASAK CILI BERLADOO


Resepi : Daging Masak Cili Berladoo

Bahan-bahan:

- 500g daging
- 1 sb serbuk kunyit
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 inci halia diketuk
- air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa

*Bahan dikisar@tumbuk kasar 

- 5 tangkai cabai basah
- 3 tangkai cili api merah
*ikut kepedasan kita
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih

Cara-cara membuatnya :

Daging direbus hingga empuk kemudian hiris nipis2.
Gaul daging bersama kunyit dan sedikit garam. Biarkan seketika kemudian bolehlah digoreng. Apabila masak, toskan. Ketepikan.
Tumis bahan dikisar dan halia menggunakan minyak menggoreng tadi hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa,kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 
Dah elok rasa tu...bolehlah dimasukkan daging goreng tadi..kacau bagi mesra. Masukkan bawang besar dan gaul rata. Matikan api. Siap
Untuk hiasan boleh disusun daun sup disekeliling pinggan dan ditabur daun bawang yang dipotong kecil diatasnya.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan