Jumaat, 15 Januari 2016

PENCUCI MULUT : Puding Sumi Kasi Gegarrr



Resepi : Puding Sumi Kasi Gegarrr

Bahan-bahan :

- 37.5 gm agar-agar tali
- 8 cawan air
- 1 1/4 cawan gula pasir
- 1 tin susu cair
- Sumi Jelly secukupnya
- pewarna

Caranya :

1. Susun sumi jelly di dasar acuan.
2. Masak agar-agar tali hingga betul-betul hancur.
3. Masukkan gula pasir. Kacau lagi hingga gula hancur dan sebati.
4. Masukkan susu cair dan kacau lagi hingga sebati.
5. Perlahankan api. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
6. Letakkan pewarna dalam setiap adunan.
7. Tuang adunan pertama ke dalam acuan secara perlahan. Biarkan mengeras.
8. Lorekkan permukaan lapisan tadi dengan garpu atau pisau. Tuang pula lapisan kedua dan biarkan mengeras.
9. Seterusnya tuang lapisan ketiga dan ikut seperti langkah di atas.
10. Biarkan sejuk di dalam peti ais sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA DARI MKDM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan