Resepi : Popiah Nestum mudah dan senang
Bahan-bahan :
1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum (Dikisar halus)
1/2 cawan Horlicks
1/2 cawan gula castor
Lidi satay atau chopstick ( Untuk menggulung, kalau takda takpe)
2 sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (Sebagai pelekat)
Minyak masak (Untuk menggoreng)
Cara-cara membuatnya:
1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay atau chopstick (supaya mudah gulung, kalau taknak guna pun takpe). Tinggalkan sedikit hujung kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Buat sehingga habis.
* Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat, kena goreng lama supaya bahagian dalam gulungan kulit popia tu masak.
* Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan (supaya senang gulung dan dipotong)
2. Kulit popia yang telah siap digulung, dipotong serong menggunakan gunting.
3. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.
4. Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah sejuk, tabur Nestum, Horlicks dan gula kastor ke atas kulit popia. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti bahan-bahan tersebut. Simpan dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA DARI MKDM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan